Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak oturaklı, esnek ve sessiz bir binada olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve sistemli yanmayı esenlayacak yanıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf akman ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüksek miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birşunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hakikat bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tabiat yada dilsiz maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. eksiksiz muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık avlamak bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında bağırsakilen bir puro mefkûre nem değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça oranlı ve bağırsakilebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken başka bir şahıs bu nem değerinin puroya yazık edilen bir mesabe bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem nüansı arasında gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değçalışmaimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değçalışmatirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna devir ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size sima en eksiksiz mesabe bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız husus vasati 6 kamer içerisinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin belli bir devir içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca fazla suhunet değçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti bulmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu mesabe iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz yüksek nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en eksiksiz tutum olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem transfer hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Akşam gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüksek nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.